Három magyar jutott döntőbe a nőknél is


Amint csütörtökön a férfiak hagyományos versenyének selejtezőjéből, úgy pénteken a nőkéből is három magyar jutott be a döntőbe az angliai öttusa Európa-bajnokságon, Bath-ban. Földházi Zsófia, Kovács Sarolta és Alekszejev Tamara így vasárnap is versenyezhet, az egyéni induló Szávai Liliána viszont befejezte szereplését.

Zsofivivas

Pénteken két csoportban 54-en küzdöttek a döntőbe kerülésért. A mezőny mindkét feléből az első 12 helyezett automatikusan került a legjobb 36 közé, további 12 versenyző pedig a megszerzett pontszáma alapján.

Az A csoportban Alekszejev második helyet érő, nagyon jó vívással alapozta meg a napját. Huszonhat ellenfeléből 19-et legyőzött, így a kombinált szám előtt azzal együtt is megőrizte második helyét, hogy legjobbjától három másodperccel elmaradva, 2:20.44-gyel 12. lett a 200 méteres úszásban. A lövészetekkel megszakított 4×800 méteres futásban magabiztos teljesítményt nyújtott, az öt zöld lámpát elsőre nyolc, aztán hét, majd a harmadik, illetve negyedik sorozatában hat kísérletből hozta össze, ezzel pedig végig az élcsoportban haladt. A harmadik és negyedik körét a világkupadöntőn aratott győzelmével már riói kvótás, olimpiai címvédő litván Laura Asadauskaitéval és az idén világbajnok német Lena Schönebornnal együtt teljesítette, s a végén elsőként futott a célba. Ideje 13:25.31 volt.

Szávai viszont csupán öt tust tudott adni az első számban, ezzel gyakorlatilag el is úszott számára a továbbjutás esélye. És nem csak azért, mert a 27. helyről kellett volna felkapaszkodnia, hanem mert az úszásban sem tartozik a legjobbak közé. 2:25.63 perces idejével 19. volt az uszodában, összetettben pedig 26., végül a kombinált számban 13:48.26 perccel egy helyet tudott előrelépni.

A B csoport úszással kezdett: Kovács 2:11.68-cal harmadik, Földházi 2:12.64-gyel ötödik lett. A vívás utóbbinak sikerült sokkal jobban, pedig eleinte inkább Kovács gyűjtögette a győzelmeket. Földházi a szám második és harmadik harmadában alig kapott ki, a lehetséges 26-ból 17 győzelmet gyűjtött be, amivel ötödik lett, összesítésben pedig felzárkózott a második helyre. Kovács eleinte pozitív mérleggel állt, aztán sokáig a döntetlen körüli eredményt tartotta, az utolsó két asszójában viszont kikapott, így 12/14-es mutatóval végzett. A második számban csak a 17. legjobb eredmény volt az övé, ezzel összesítésben a kilencedik helyre csúszott vissza. A kombinált számot Földházi végig kontrollálta, 33 másodperccel indult az éllovas francia Elodie Clouvel mögött, de már az első sorozat után elsőként jött ki a lőállásból, majd továbbra is alig hibázott, így még visszafogott futással is az élen haladt az utolsó méterekig, végül a nagyon összetömörülő élmezőnyben – a hivatalos eredményközlés szerint – elsőként is ért célba. A kilencedikként rajtoló Kovács ugyancsak jól lőtt, de a környezetében hasonlóan teljesítettek többen is, így végül a 13. helyen fejezte be a napot. Ez ugyan nem ért közvetlen döntőbe jutást, de pontszáma bőven elegendőnek bizonyult a vasárnapi folytatáshoz. Földházi kombinált eredménye 13:35.20, Kovácsé 13:11.96 perc volt.

A bath-i egyetem sportközpontjában zajló Eb-n szombaton a férfiak döntőjét rendezik – magyar részről Marosi Ádám, Kasza Róbert és Demeter Bence részvételével -, s vasárnap kerül sor a nőkére.

Mindkét fináléban nyolc olimpiai kvótát osztanak ki.

MTI