Földházi és Kasza is VB-döntős


Mindkét versenyzőnk, Földházi Zsófia és Kasza Róbert is döntőbe jutott a moszkvai öttusa világbajnokság szerdai és csütörtöki selejtezőjéből.

A nőknél – Földházi mellett – Kovács Sarolta és Alekszejev Tamara is bekerült a pénteki döntőbe. A mezőnyt három 25 fős csoportra „osztották” a szervezők. Alekszejev Tamara az „A” csoportba, míg Kovács Sarolta és Földházi Zsófia a „B” csoportba került. Mindegyikből az első nyolc hely ért közvetlenül finálét, további tizenketten pedig pontszámuk alapján léptek tovább.

Az „A” csoportban szereplő Alekszejev Tamara a 11. helyen végzett, de szerencsére csak minimális ponthátránnyal az előtte állókkal szemben. Vívásban 13 győzelmet aratott és 11 ellenfelétől kapott ki, ezzel kilencedikként fejezte be ezt a számot. A 200 métert 2:18.55 perc alatt úszta le, ami csoportjában a 11. helyre volt elég. A lövészetekkel megszakított 4×800 méteres futás végén tizenegyedikként ért célba. A kombinált számot 12:35.08 perc alatt teljesítette, ami a záró tusában a kilencedik időt jelentette, ebben a csoportban. 1048 pontot gyűjtött a nap folyamán és ez elég volt a döntőbe kerüléshez.

A másik két magyar induló is mosolyogva zárhatta a napot. A már olimpiai kvótával rendelkező Kovács Sarolta jól vívott, 14 győzelme mellett mindössze tízszer kapott ki. Az úszás előtt a nyolcadik helyen állt, de 2:11.54 perces idejével- amely a második legjobb eredmény volt – előrelépett a harmadik helyre. A kombinált szám végén negyedikként ért célba. (12:53.05)

Kovács Sarolta végig nagyon magabiztosan versenyzett az egész nap során, és a kombinált versenyszámban még arra is volt ideje, hogy a végén kicsit kiengedjen.

„Igen, maradt még bennem szerencsére tartalék, hiszen az utolsó futásomkor már inkább csak kocogtam – mondta a helyszínen tartózkodó Ujvári Máténak (M4 Sport). Nagyon jól éreztem magamat egyébként, csak a lövészetnél akadt egy kisebb problémám, mert máshova kellett kicsit céloznom, mint ahova eredetileg be volt állítva. Az olimpia évében mindig a nyári ötkarikás szereplés a legfontosabb, de addig még lesz egy Európa-bajnokság, és most itt vagyunk a Vb-n Moszkvában. Én február óta egyszer nem voltam teljesen egészséges, azóta műtöttek is, úgyhogy minden versennyel csak újra erősödöm, és jobb leszek tőle. Jó lenne, ha a pénteki döntőt követően az önbizalmamat is vissza tudnám szerezni, és úgy várhatnám majd a következő eseményeket.”

Földházi Zsófinak viszont nagyot kellett küzdenie a döntőbe kerülésért, mert gyengén kezdte versenynapját, csupán hét ellenfelét győzte le vívásban, miközben 17 vereséget szenvedett. Az első tusa után a 22. helyen állt. Az úszása neki sikerült a legjobban, 2:11.05-tel csapott a célba, ennek eredményeként pedig a második szám után már a 17. volt. Innen futott fel a nyolcadik pozícióba a harmadik legjobb teljesítménnyel, 12:07.00 perces eredménnyel.

 „Én szinte már annak is örülök, hogy egyáltalán itt vagyok, és ’nem haltam meg’. Sajnos az elmúlt egy hétben elkapott egy csúnya vírus, ami miatt fogytam, és erőm sem volt olyan sok. Igazából az is csak kedden dőlt el, hogy idejöhetek, akkor nézték meg ismét a vérképemet az orvosok. A betegségnek köszönhetően például a vívásnál éreztem, hogy az a pici plusz dinamika milyen jól jönne nekem, de hát nem voltam most sajnos olyan állapotban. A célomat így is elértem, bekerültem a döntőbe és a világranglistán is megmaradt a jó helyezésem. Nagy pihenés vár rám…” – mondta a selejtező után Földházi Zsófia.

A moszkvai vb-n a női verseny döntőjének első három helye – csakúgy, mint a férfiaké – olimpiai kvótát ér. 

A világbajnokság csütörtökön a férfi verseny selejtezőjével folytatódott.

A négy magyar induló közül három – Kasza Róbert, Tibolya Péter és Demeter Bence – is bejutott a szombati döntőbe. Marosi Ádám ugyanakkor – kellemetlen meglepetésre – kiesett, így a csapat nem lesz teljes.

A csütörtöki selejtezőben három 32 fős csoportban zajlottak a küzdelmek. Mindegyikből az első nyolc hely ért közvetlenül finálét, további tizenketten pedig pontszámuk alapján léptek tovább.

Az „A”-ban szerepelt a már olimpiai kvótás Kasza, aki vívásban 16 győzelmet aratott és 15 vereséget szenvedett el, amivel a 15. helyen állt. Ezt követően a 200 métert – a második legjobb eredményt elérve – 2:02.22 perc alatt úszta le. A lövészetekkel megszakított 4×800 méteres futást tizedikként kezdhette meg, és 11:15-ös – hetedik legjobb eredményével – ugyanezen a helyen végzett. Később kiderült, hogy pontszáma elég a döntőbe jutáshoz.

A „B” csoportba a magyarok közül az egyéni induló Tibolya került, aki nyolcadikként végezve közvetlenül biztosította a helyét a fináléban. Ő is vívással kezdett, de sokkal jobban: 21/10-zel fejezte be ezt a számot, ezzel második volt az úszás előtt. Gyengébb számában csak 25. lett 2:09.32-vel, a kombinált szám végén azonban még éppen be tudott jönni a direkt továbbjutást érő utolsó helyre. Ebben a részversenyben egyébként 11:20 perccel a tizedik legjobb eredmény volt az övé.

A „C” csoportban küzdött az olimpiai ranglistán a közvetlen élcsoportban álló Marosi, illetve Demeter. Előbbi úszásban hatodik volt 2:01.08 perccel, a vívás viszont ezúttal nem ment neki, csak 14 asszót nyert, miközben 17-et elvesztett, így összesítésben a 17. helyre csúszott vissza. A lövészetes futásban a negyedik időt érte el 11:11 perccel, de nem tudott jelentősen előrelépni. Végül 13. lett, és pontszáma – a három csoport összevetése alapján – éppen nem volt elég a döntőhöz. Ezzel együtt a kapitány szerint nagyon valószínű, hogy Marosi eddigi eredményeivel így is olimpiai kvótához jut majd a ranglistáról.

Demeter 2:04.07 percet úszott, aztán 23 győzelemmel és 8 vereséggel megnyerte a vívást, ezzel kellemes helyzetbe került. A kombinált számban már visszafogott, 11:51 perces eredmény is elég volt neki ahhoz, hogy beférjen az első nyolcba. Hetedikként ért célba, ami közvetlen továbbjutást ért. A fináléban három magyar versenyezhet majd, de mivel Tibolya egyéni induló, a magyar csapat nem lesz teljes létszámú.

Részletes eredmények ITT!

Forrás: pentathlon.hu