Aranyrajt a junior öttusa Európa-bajnokságon


A sérülés miatti kényszerű csere sem okozott gondot a leányváltónak a Drzonkówban zajló junior öttusa Európa-bajnokságon: a Boros Alexandra, Simon Sarolta kettős jelentős hátrányt dolgozott le a kombinált számban és a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Simon Sarolta szombaton még lelkesen beszélt Kállai Ákosnak az emelt szintű történelem érettségiről: az utánpótlás-kapitány kedvesen végighallgatta, majd jelezte, ideje pakolni, irány Drzonków és a junior Európa-bajnokság.

Noha a kontinensviadal nyitányát jelentő leányváltóban Boros Alexandra mellett eredetileg Ormándi Rebeka indult volna, szombaton érkezett a hír, hogy beállt a dereka, s ilyen állapotban nem képes végigcsinálni az egész hetes versenyt, ezért ugrott be Sarolta.

S milyen jól!

A nyolc párt felvonultató mezőnyben 22 győzelemmel a magyar lányok a negyedik helyen indítottak vívásban, majd az úszásban hetedikként értek falat. A lovaglás közepesen sikerült (254 pont és negyedik hely), viszont a kombinációban parádésan hajráztak.

S ezennel át is adjuk a szót a küzdelmet közvetlen közelről követő Kállainak:

„Egészen az utolsó számig hullámzóan teljesítettek a lányok. Mindenütt elkövettek valamilyen hibát, amellyel ugyan nem estek ki a versenyből, de nem is kerültek közel a tűzhöz. Csakhogy a többi csapat is rontott, az olaszok például a lovaglásban szálltak el, a fehéroroszok pedig igen gyengén lőttek, közben mi elhittük, hogy a jó teljesítménnyel az érem is elérhető. A verseny után Saci extázisban emlegette, te jó ég, negyven másodpercet dolgoztunk le. Egészen pontosan negyvenegyet…”

Kállai két szempontot tartott fontosnak kiemelni, amely ugyanazt az örömteli tényt jelzi. Egyrészt – ha más összeállításban is – sikerült megvédeni a tavalyi Eb-címet (akkor az Ormándi, Palkovics Karolina duó győzött), másrészt a sérülés miatt kialakult, váratlan helyzet sem zavarta meg a csapatot.

„Látható, hogy erősödünk a korosztályban, s szinte bármilyen szituációra tudunk reagálni. Ahogyan az Európa-bajnokság előtt beszélgettünk: most csapatban is sikerült aranyos emlékeket szereznünk.”

Simon és Boros az ünneplés helyett – feldobottan persze – alaposan és profin levezetett, hiszen egyéniben és csapatban is fontos feladat vár rájuk.

Kedden a fiúváltók versenyét rendezik meg Drzonkówban.

JUNIOR ÖTTUSA EURÓPA-BAJNOKSÁG, DRZONKÓW (LENGYELORSZÁG)

Leányváltó:

1. Boros Alexandra, Simon Sarolta 1342 pont (vívás: 216, úszás: 310, lovaglás: 254, kombinált: 562),

2. Volha Szilkina, Mihalina Hrinkevic (fehéroroszok) 1340 (242, 314, 265, 519),

3. Darija Gribova, Alena Popova (oroszok) 1334 (193, 320, 281, 540).

 

Forrás: pentathlon.hu