A magyar lányok és a fiúk is mindannyian döntőzhetnek a junior Eb-n


A Lengyelországban zajló junior öttusa Európa-bajnokság csütörtöki napja igencsak eseménydús volt. Az teljesen természetes, hogy a fiúk selejtezője ott volt a programban, de mivel már itt a kontinensviadalon is abban a szisztémában alakították a programot, ahogy majd rendezik a riói olimpián, így a mai napon lezajlott a lányok vívó száma is.

Ennek oka, hogy a „rangsoroló” vívást mindig egy nappal a döntő előtt rendezik meg, így a finálé napján úszással kezdenek a versenyzők, majd következik a bónuszvívás, valamint a többi tusa.

Nos, a mieink mai szereplésére nem lehet panaszunk. A fiúk közül mindenki bejutott a döntőbe. Ott lesz tehát az Európa-bajnoki fináléban a csapatot alkotó trió, Bereczki Richárd, Strobl Krisztián és Farkas Martin, valamint az egyéni induló Tomaschof Soma is. Az egyetlen rossz hír, hogy Bereczki Richárd megsérült, így a szakmai stábnak most komoly feladatot jelent, hogy a döntőre „rendbe hozzák” a fiatal sportolót.

A lányok döntőjének rangsoroló vívását Simon Sarolta nyerte, méghozzá úgy, hogy 27 asszót nyert meg. De kiválóan vívtak a többiek is, így a magyar csapat – Simon Sarolta, Boros Alexandra (képünkön) és Barta Luca – a nagyon előkelő 2. helyről várja a pénteki folytatást, de az egyéni induló Ormándi Rebeka is optimista lehet.

„Jól sikerült a mai nap. Az eredmények szempontjából legalábbis mindenképpen, hiszen a fiúk bejutottak a döntőbe, tehát a minimális elvárást teljesítették. Rossz hír számunkra, hogy Bereczki Ricsi megsérült. A bemelegítésnél még minden rendben volt, de a vívásban adott egy lábtust ellenfelének, ám közben megsérült a combfeszítője. Igyekeztünk mindent megtenni, hogy ne zavarja mindez a versenyzésben, de egyelőre nincs pontos diagnózisunk. Azért azt fontos elmondanom, hogy így is kiválóan teljesített. Remélem, hogy a döntőre rendbe jön és nem lesz gond. – mondta a helyszínen Kállai Ákos utánpótlás szövetségi kapitány, aki hozzátette: büszkék lehetünk a lányokra is, hiszen nagyon jól vívtak. A csapat a második helyen áll és nagyon várjuk már a folytatást.

 

Forrás: pentathlon.hu