Bretz Gyula lett a Magyar Öttusa Szövetség új elnöke


Bretz Gyulát választották a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnökévé.

A hétfői rendkívüli tisztújító közgyűlés küldöttei még az eddigi elnökre, Réczei Gézára adhatták le szavazatukat, mert bár korábban Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár is jelölt volt, ő hétfőn lemondott a jelöltségről.

A voksoláson Bretz Gyulának – aki versenyzőként és klubvezetőként (1992-től nemzetközi szövetségi pozícióiban is) immáron hatvan éve tevékenykedik a sportágban – 29, Réczei Gézának pedig 22 támogatója volt. Egy szavazat érvénytelen lett.

A 76 éves Bretz Gyula, a nemzetközi szövetség pénzügyi bizottságának, illetve az úgynevezett Hall of Fame testületének jelenleg is tagja. A választás előtti beszédében azt mondta, azért fogadta el a felkérést, mert úgy érzi, pozitív irányba tudná vinni a szövetséget. “Egy elnöknek nem lehet az a feladata, hogy kimazsoláz bizonyos témákat, minden kérdéssel foglalkoznia kell. Ehhez a hatvanéves tapasztalatom elég lehet” – folytatta.

Fontosnak nevezte, hogyan irányít, milyen kapcsolatot tart a klubokkal az elnök, szerinte ez nagy mértékben kihat a sportág sikerére. “Sportoló és klubcentrikus szövetséget szeretnék kialakítani” – mondta Bretz Gyula, majd célként fogalmazta meg, hogy a nemzetközi szövetségben a mostaninál komolyabb – a magyar öttusasport eredményességének megfelelő szintű – képviselete legyen a hazai szövetségnek.

A voksolás előtt vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy 13 új egyesület képviselője tűnt fel a közgyűlésen. Többen vitatták, hogy nem volt szabályos a tagfelvételük, és az alapszabályra hivatkoztak, akárcsak azok, akik azzal érveltek, hogy az elnök jogköre új egyesületek felvétele. Végül Réczei Géza az időnként indulatos hozzászólások meghallgatása után lezárta az erről szóló vitát, majd az újak is szavazhattak.

Ugyancsak az elnökválasztás előtt szólalt fel Marosi Ádám olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok versenyző. Érzelemdús beszédében teljes megújulásra szólította fel a sportágat, illetve a szövetséget.

Szerinte “ütött a magyar öttusasport órája”, az utóbbi időben nem voltak kiemelkedő eredmények, és Kovács Sarolta idei világbajnoki győzelme “az utolsó órában jött”.

Elmondta még, hogy “nem volt senki, aki kiállt volna – edző vagy szövetségi alkalmazott -, hogy ez (az olimpiai szereplés) nemcsak a versenyzők hibája volt”.

“Az önkritika a mai öttusában nincs meg. Téved az, aki azt hiszi, hogy ez a kapitány hibája, ez mindenkinek a hibája, akinek valamilyen szerepe volt benne” – tette hozzá.

A további voksolások során általános alelnöknek az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsannát választották meg a küldöttek, és alelnök lett még Andrási Péter és Szabó György. Elnökségi tag lett még Simóka Beáta, Kállai Ákos, Demeter József, Tibolya Péter, Hanzély Ákos, Takács Péter és Mészáros Attila.

Forrás: sportmonitor.info