Kasza Róbert megvédte címét, női csapatunk ezüst-, férfi csapatunk bronzérmet nyert


Kasza Róbert győzött a férfiak versenyében az öttusázók budapesti országos bajnokságán.

Kasza, aki korábban 2012-ben, 2014-ben, 2015-ben és tavaly bizonyult a legjobbnak, hibátlan teljesítménnyel nyerte a lovaglást, 18 győzelemmel és 8 vereséggel a vívást, és a kombinált szám előtt az élen állt. Előnye az őt követő Marosi Ádámmal és Málits Istvánnal szemben 20 másodperc volt a lövészetekkel megszakított futás rajtjánál, végül magabiztosan végzett az élen.

“Vívásban az utolsó három asszót elvesztettem, ami bosszantott, de talán jobb is, hogy nem volt tetemesebb előnyöm a befejező szám előtt, mert így jobban odafigyeltem. – értékelt az MTI-nek. – Az ötödik bajnoki címem után megcélzom Sárfalvi Péter teljesítményét, aki hatszor lett magyar bajnok.” – tette hozzá. 

A csúcstartó Balczó András nyolc egyéni elsőséggel.

A szombati versenyen a második Harangozó Bence lett, míg harmadikként a sérülés után idén először versenyző Marosi Ádám végzett. “Azt kértem tőle, hogy a kombinált számban csak nyolcvan százalékosan fusson, nehogy rásérüljön. Annyit akartam látni, hogy egyben van-e, és ezt láttam is.” – mondta Martinek János szövetségi kapitány.

Marosi az idény elején azért nem versenyzett, mert az olimpia után későn kezdte el a felkészülést, majd lovasbalesetet szenvedett, megsérült a combközelítő izma és a dereka. Nem indult az ob-n Demeter Bence, aki idén a világkupa-sorozatban nyert egyéniben aranyat és ezüstöt is. Ő kisebb csípősérülés miatt hagyta ki az ob-t, de már edz.

Ezúttal búcsúztatták el a versenyzéstől visszavonuló, csapatban és váltóban világbajnok Tibolya Pétert. “Az utolsó nyolcszáz méter szörnyű volt, mert ott tudatosult bennem, hogy ez az utolsó versenyem.” – mondta az MTI-nek, hozzátéve, hogy a sportágtól nem szakad el, az UTE szakosztály-igazgatójaként tevékenykedik tovább. – Ez jó, mert 22 öttusával töltött év után nem tudnám elképzelni a sportág nélkül az életem.”

Tibolya tíz éve volt magyar bajnok, most pedig – edzés nélkül – 12. lett.

Eredmények:

Egyéni:
1. Kasza Róbert (KSI SE) 1457 pont
2. Harangozó Bence (Volán Fehérvár) 1436
3. Marosi Ádám (BHSE) 1429

Csapat:
1. Volán Fehérvár A (Harangozó Bence, Málits István, Demeter Gergely) 4278
2. BHSE (Marosi Ádám, Szép Balázs, Tomaschof Soma) 4233
3. KSI SE A (Kasza Róbert, Burckmann Gergő, Regős Gergely) 4203

Részletes eredmények ITT!

Kovács Sarolta lett az egyéni magyar bajnok

A tavalyi év világbajnoka harmadik volt lovaglásban egy verőhibával és minimális időtúllépéssel, majd a vívást negyedikként zárta 16 győzelemmel és 8 vereséggel, a 200 méteres úszást viszont megnyerte 2:07.58 perces eredménnyel. Így három szám után a második helyen állt, de csak egy másodperccel rajtolt a vívásban legjobb Réti Kamilla után a lövészetekkel megszakított futásban. Ebben a harmadik legjobb időt érte el, de ezzel is magabiztosan végzett az élen.

Kovács Sarolta 2015 után nyert ismét magyar bajnokságot egyéniben. Tavaly is ő volt a legjobb magyar, de akkor második lett Chloe Esposito, a BHSE ausztrál versenyzője mögött, aki később aranyérmes lett a riói olimpián. Ezúttal Alekszejev Tamaráé lett az ezüst, Zs. Tóth Annáé pedig a bronz.

Először versenyzett az idény során a sérüléséből felépült Földházi Zsófia, de azután, hogy a lovaglásban kétszer leesett a lóról, ezért ebből a számból kizárták, nem volt esélye a legjobbak közé kerülni. Ezzel együtt jól vívott – 15 győzelem, 9 vereség -, úszásban második lett, és a kombinált számban is a második legjobb eredményt érte el.

Kállai Ákos szövetségi kapitány szerint jó állapotban van, ahhoz képest, hogy sokat kihagyott, s felkészült a versenyszezon további részére.

Csapatban a KSI fiatal csapata ezüstérmet szerzett, legjobbunk ezúttal Gulyás Michelle volt, aki fantasztikus teljesítménnyel végzett a 6. helyen!

Eredmények:

egyéni:

1. Kovács Sarolta (Volán Fehérvár) 1330 pont
2. Alekszejev Tamara (Alba Öttusa SE) 1323 pont
3. Zs. Tóth Anna (UTE) 1314 pont

6. helyezett: Gulyás Michelle (KSI SE) 1265 pont

csapat:

1. Alba SE A (Alekszejev Tamara, Palkovics Karolina, Strobl Anita) 3785 pont
2. KSI SE (Gulyás Michelle, Péter Rebeka, Bánki Adél) 3627 pont
3. Volán Fehérvár (Kovács Sarolta, Varga Eszter, Veszprémi Korinna) 3438 pont

Forrás: MTI