Bánki és Gulyás is döntőzhet!


Harminchárom nemzet 98 versenyzője, köztük négy magyar, versenyzett vasárnap a döntőbe kerülésért a portugáliai ifjúsági öttusa világbajnokság lány versenyének selejtezőjében. Szloboda József tanítványai sikerrel vették az első akadályt, Gulyás Michelle, Dallos Lilla, Turbucz Anna és Bánki Adél is ott lesz a keddi fináléban. Utóbbi két lánynak különösen nehéz dolga volt, főleg a kombinált számban.

Magyar szempontból nem történt különösebb meglepetés a Caldas Da Rainha-ban zajló ifjúsági öttusa világbajnokság első napján. 33 nemzet 98 indulója vett részt a lányok kvalifikációs versenyén, és remek teljesítményt nyújtva mind a négy magyar lánynak sikerült bejutnia a keddi döntőbe. Szloboda József utánpótlás-kapitány elégedett volt a lányok uszodában, vívópáston és a kombinált számban történő teljesítményével is, noha például Gulyás Michelle-nek nem kellett mindent kiadnia magából (6. lett), a futás alatt kicsit tartalékolhatott a keddi fináléra. Ez azért is jó hír, mert Gulyás nem százszázalékos állapotban utazott Portugáliába, így kérdéses volt, milyen teljesítményre lehet képes. Most azonban úgy tűnik, a lába rendben van, így bizakodva várhatja a keddi döntőt. Gulyással egy csoportban volt Dallós Lilla, ő a 10. helyet szerezte meg.

Turbucz Annának és Bánki Adélnak viszont alaposan meg kellett szenvednie az elemekkel. A két lány a B-csoportba kapott besorolást, és mikor a kombinált számukra került a sor, leszakadt az ég. Az utánpótlás-kapitány beszámolója szerint mintha dézsából öntötték volna a vizet, úgy esett az eső. Ez inkább Bánkit zavarta meg, Turbucz a 8. helyen továbbjutott, Adél viszont csak a 31. pozíciót tudta megkaparintani, ám magas pontszámának köszönhetően ő is továbbjutott.

A lebonyolítási rend szerint a három csoportból az első tíz helyezett automatikusan bejutott a döntőbe, a maradék hat helyet pedig a legmagasabb pontszámot elért versenyzők tölthették fel, Bánki végül így került a döntőbe.

Fiúk: Bőhm Csaba, Gyurka Márk Manó, Katona Bálint, Tamás József (egyéni), Horváth Barnabás (csak váltó). Leányok: Bánki Adél, Dallós Lilla, Gulyás Michelle, Turbucz Anna (egyéni), Csizmazia Rita (csak váltó).

PROGRAM:

Hétfő: fiú egyéni selejtező

Kedd: leány egyéni döntő

Szerda: fiú egyéni döntő

Csütörtök: leányváltó

Péntek: fiúváltó

Szombat: vegyes váltó

Infó: pentathlon.hu