Három KSI-s versenyző is dobogóra állhatott az öttusázók nyílt országos bajnokságán


Lezárult az ötnapos országos bajnokság, amely több szempontból is különleges volt, miután a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) novemberi kongresszusán elfogadásra kerülő új versenyszabályok szerint kellett helyt állniuk a résztvevőknek.
 
Részben régi, összességében viszont új öttusában mérkőzhettek meg a versenyzők a hétfőtől péntekig zajló országos bajnokságon, bár az új lebonyolítású rendszer csak 2022-től lép életbe, a magyar szövetség egy köztes bajnoksággal biztosított lehetőséget arra, hogy már élesben gyakorolhassák az indulók az új versenyformulát. A versenyszámok pontozása is más lett, a legfontosabb változás azonban, hogy a kombinált szám 4×800 méterét 5×600 méteres táv váltotta fel, igaz, továbbra is csak négy lövészet-sorozattal.

A férfiak küzdelme fordulatos végjátékot, és elsöprő KSI-sikert hozott. A döntőt Koleszár Mihály nyerte meg, megelőzve két rutinosabb klubtársát, Bereczki Richárdot és Regős Gergelyt.

„Nem igazán tudok különbséget tenni a régi és az új öttusa között, egyet azonban nagyon remélek: ezzel a változtatással talán sikerül elérni, hogy az öttusa nézettsége növekedjen” – fogalmazott a győztes.

A verseny végén természetesen mindkét szövetségi kapitány is elmondta a véleményét.

„Ez a verseny fontos tapasztalatszerzés, ám nemcsak a sportolóknak, hanem nekem is – magyarázta Kállai Ákos, a nők szövetségi kapitánya. – Mivel sokan hiányoztak a mezőnyből, és az indulók különböző felkészültségi állapotban álltak rajthoz, így messzemenő következtetéseket nem szabad levonni az eredményekből, de ettől függetlenül hasznos hét van mögöttünk. Fontos lépésnek tartom, hogy az öttusa halad a korral, ugyanakkor az eddigi fizikai és mentális megterhelés most jóval nagyobb, hiszen a kieséses rendszer miatt hosszabb lett a program.”

Kállai Ákos szavaival egybevágott a férfiak kapitánya, Martinek János véleménye, aki azt is hozzátette, ebben a versenylebonyolításban nagyon hangsúlyos a rangsorolóvívás szerepe.

Hogy mennyire? Jövő tavasszal, az új világkupa-sorozatban ez is kiderül!

EREDMÉNYEK, NYÍLT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, BUDAPEST:

Férfiak

Országos bajnok: Koleszár Mihály (KSI SE) 1505, 2. Bereczki (KSI SE) 1500, 3. Regős (KSI SE) 1499. 

Open verseny: 1. Bugra Unal (török) 1526, 2. Alessandro (olasz) 1515, 3. Koleszár 1505

Részletes eredmények: ITT!

Infó: pentathlon.hu