Elhunyt Schumacher Ákos


Hatalmas veszteség érte az Öttusa és Triatlon Családot: elhunyt Schumacher Ákos, öttusa szakosztályunk edzője, a Megathlon SE elnöke és vezetőedzője.

Keressük a szavakat, az okokat, egymást kérdezzük, hogy miért, de erre sajnos nincs válasz. Csak az emlékek maradtak, melyek a tanítványok és edző kollégák fejében villannak fel: közösen megélt pillanatok edzőtáborokban, úszó-, futó- és erősítő edzéseken, szakmai és magán beszélgetéseken… Versenyeken, ahol stopperrel a kezében szurkolt tanítványainak, tizedmásodpercre bemondva a részeredményeket… Edzői értekezleteken, ahol lelkesen vázolta fel új ötleteit és elképzeléseit… Edzéseken, ahol kerékpárral, vagy futva követte versenyzőit, mindegy volt, hogy hétágra sütött a nap, szakadt az eső, vagy havas-jeges hegyi utakon kellett megtenni a kilométereket… Eredményhirdetéseken, ahol arcán azzal a jellegzetes „Sumi-mosollyal” gratulált tanítványainak…

Hosszú hónapok óta szurkoltunk neki, hogy megnyerhesse legnehezebb csatáját, melyet valaha vívott, de ez sajnos most nem sikerült.

Nyugodj békében, Sumi!

________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Schumacher Ákos

 

Végzettségek:

 

  • 1998-2002: Pécsi Tudományegyetemen testnevelő tanár szakon diplomázott.
  • 1994-1995 A testnevelési Egyetemen triatlon edzői végzettséget szerzett.
  • 2015 TRX edző végzettséget szerzett az R-Med által szervezett tanfolyamon.
  • 10 évig öttusázott, majd 11 év triatlon következett. Utóbbiban tízszeres Magyar bajnok versenyző. 1995-1999 közt a felnőtt Magyar triatlon válogatott tagja.

 

Szakmai tapasztalatok:

 

  • Edzősködni 2003-ban szinte egyszerre kezdett öttusában futóedzőként (KSI SE), és triatlonban mindhárom számban. (Lágymányosi TK.)
  • Öttusában a KSI SE ifjúsági, junior és felnőtt versenyzőinek futóedzője, illetve gyerekeknél úszó-futóedző.
  • Triatlonban dolgozott a Budaörsi TK-ban (2007-2009 között), az Uniqa Team egyik vezetőedzője (2009-2014 között), majd a Márkus Emese UP edzővel alapított Megathlon SE-ben dolgozott 2015-től.
  • A klub elnöke, vezetőedzője

 

Edzőként elért eredményei:

 

  • Triatlonban Király Kristóf junior VB egyéni 3.hely, Junior válogatott, többszörös EK győztes. Kristóf nagy tapasztalatát egyébként klubunkban (Megathlon SE), mint kerékpár szaktanácsadó kamatoztatja.
  • Schumacher Ákos tanítványa volt még az Ifjúsági olimpián csapatban aranyat nyert Dudás Eszter és Horváth Zsanett is. Poór Brigitta tereptriatlonista felkészítését is irányította (Málta VK 1. Hely, a világ TOP 10-ben lévő tereptriatlon versenyzője).
  • Öttusában – többek között – a többszörös junior VB- és felnőtt EB-győztes Földházi Zsófia, és az olimpikon, számtalan VK-n EB-n dobogón álló Kasza Róbert futóedzője is volt. Ezen kívül is számtalan utánpótlás korú versenyzője állt dobogón a korosztályos világversenyeken. A gyerekeknél a KSI SE-ben, mint UP-edző is dolgozott: versenyzői rendre a legjobbak között végeztek a korosztályos MK-versenyeken
  • Szakmai tudását és tapasztalatát mindezek mellett Age group-os triatlon versenyzők felkészítésére is fordította.

 

(Forrás: Megathlon SE)