Éremeső Portugáliában


Fantasztikusan szerepelt a magyar csapat – köztük a KSI SE fiatal kiválóságai – a portugáliai Ifjúsági B Európa-bajnokságon: arany-, ezüst és bronzérmet is szereztek a mieink.

Gulyás Michelle és Sarcia Borbála a dobogó legfelső fokára állhatott a verseny női váltójában.

Az úszásban 2:03,97 eredménnyel a második helyen végeztek, majd a kombinált számban 12:19,53 idővel, 890 ponttal megnyerték a versenyt.

Második helyen a francia váltó (Emma Riff és Cloé Deguisne) 875 ponttal végzett, a bronzérmet a olasz Elena Micheli és Maria Lea Lopez váltó szerezte meg 867 ponttal.

A fiúk váltó versenyén szintén aranyérmet nyertek a magyarok. Burcsik Barnabás és a már egyéniben is aranyérmes Szép Balázs  1013 ponttal nyerték meg korosztályuk legrangosabb versenyét. Az első szám után a kilencedik helyen álltak (1:58,85 idővel, ami 344 pontot ért), majd a kombinált számban 10:31,49 időeredménnyel mindenkit maguk mögé utasítottak.

Ezüstérmes lett a francia Jean Baptiste Mourcia és Maty Lamon, a bronzérmet pedig a spanyol Marc Troya és Cristian Chamizo vihette el.

Kállai Ákos elmondása szerint a tegnapi fantasztikus zárás után a mai napra is hasonló sikereket remélt. A végeredményt ismerve nem alaptalanul. Őszintén bízik benne, hogy a vasárnapi mix váltó majd szép keretet ad a versenysorozatnak.

A vasárnapi  vegyes váltóban végül két páros is rajthoz áll. A HUN A csapatban Barta Luca és Hegedűs László, a HUN B csapatban pedig Kiss Virág és Soponyai Dávid élnek a versenyzés lehetőségével annak ellenére, hogy a B csapat érmet itt nem szerezhet.

“Nagyon szép dolognak tartom, hogy indulnak második váltóként a versenyen. Ebből egész biztosan profitálni fognak, hiszen igazi tapasztalatokat csak éles helyzetben szerezhetnek.”- nyilatkozta Kállai Ákos a B csapat tagjairól.

Mint ismert, korábban Szép Balázs aranyérmes, Burcsik Barnabás pedig bronzérmes lett a Caldas da Rainha-ban megrendezett Ifjúsági B Európa-bajnokságon. Az ezüstérmet az ukrán Oleksandr Shelest nyerte.

Balázs az első szám után 2:08,08 úszás eredménnyel még 24. volt a mezőnyben, de a kombinált számban óriási lendülettel tört az élre, ahol 649 pontot szerzett, így összesen 965 pontszámmal győzött.

Burcsik Barnabás is a középmezőnyben kezdett, az úszás ideje 2:09,54 lett, ezzel a 27. helyről várta a futást és lövészetet. Végül remek hajrával elért (a második legjobb idővel: 08:03,09), 959 összpontszámmal, harmadikként ért a célba.

Salga Gergő 918 ponttal a 19., Soponyai Dávid 877 ponttal a 35. helyen végeztek. A Burcsik-Szép-Salga csapat 2842 ponttal aranyérmesek lett!

A lányok versenyében is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a magyarok.  Barta Luca ezüstérmes lett 874 ponttal, Gulyás Michelle (861) negyedik, Sarcia Borbála hatodik (855), Kiss Virág pedig a 13.  helyen (830) zárt. Az első helyen az olasz Elena Micheli, a harmadik helyen pedig az orosz Adelina Ibatullina végzett.

Ezzel a lányok csapata (Gulyás-Sarcia-Kiss)  2546 ponttal szintén aranyérmet szerzett.

“Igazán magabiztos győzelem volt mind a fiúk, mind a lányok részéről – mondta Kállai Ákos, utánpótlás szövetségi kapitány. Biztos voltam benne, hogy dobogón fognak állni, de őszintén szólva meglepett, hogy ilyen markáns fölénnyel nyertek. Az, hogy az érmek 50 %-át sikerült elhozni, mindent elmond… Sajnálom, hogy Bori (Sarcia Borbála) a kombinált számban beragadt az utolsó sorozatában, hiszen addig nagyon szépen versenyzett, megérdemelt volna egy szépen csillogó érmet. Elkeseredni azonban semmi oka, ezekből a hibákból csak tanul egy versenyző”

Részletes eredmények: http://www.pentathloneu.org/index.php?p=results

Forrás: MÖSZ