Földházi Zsófia: „Az álom még nem valósult meg”


Az olimpiára már a kijutás is óriási dicsőség és bár a kvalifikáció megszerzése után mindenki azonnal azzal foglalkozik, hogy mire lehet majd képes az ötkarikás játékokon, maga a verseny az mindig más, mindig tartogat fordulatokat, meglepetéseket.

Így volt ez Rióban is, ahova Kovács Sarolta egyéni világbajnokként, Földházi Zsófia pedig „első bálozóként”, de a szezonbeli teljesítménye alapján szép reményekkel érkezett. A női döntőt csütörtökön a rangsoroló vívással kezdték és a mieink közül az idén Moszkvában világbajnok Kovács Sarolta a szám kétharmadához közeledve pozitív mérleggel állt, addig tizenkét ellenfelét győzte és kilenctől kapott ki. A bő két és fél órás verseny vége felé azonban “negatívba fordult” (14/15), végül “mínusz eggyel”, 17 megnyert és 18 elvesztett asszóval zárt.

A 2013-ban Európa-bajnok Földházi Zsófia sokáig jól tartotta magát, a 21. párharc után 9/13 volt a mérlege, de a folytatásban már csak két asszót nyert (11/24). Kovács Sarolta több ellenfelével együtt a 15., Földházi Zsófia pedig a 33. helyen állt a vívás után.

A pénteki versenynap első tusája az úszás volt. Tudtuk, hogy itt kezdhetik meg a mieink az előrelépést és nem is kellett csalódnunk. Remekül sikerült ugyanis az úszás mindkettőjüknek. Kovács Sarolta és Földházi Zsófia is a legerősebb futamban (6. futam) úsztak és végül Kovács Sarolta a harmadik, míg Földházi Zsófia a hatodik helyen zárta ezt a tusát.

Kovács Sarolta eredménye: 2:09:02, 313 pont, Földházi Zsófia eredménye: 2:12:05, 304 pont

A számot az orosz Gubaydullina Gulnaz nyerte (2:07:94), amiért 317 pontot kapott.

A stadionban felállított páston és remek hangulatban folytatódott a verseny a bónusz vívással. Itt Földházi Zsófi két, míg Kovács Sarolta egy győzelmet aratott, így végül előbbi két, míg utóbbi egy plusz pontot kapott a csütörtöki vívó pontszáma mellé. Ezek alapján, Kovács Sarolta 203, míg Földházi Zsófia 168 ponttal zárta a vívást.

Az álmok a lovas pályán foszlottak szerte. Sajnos Földházi Zsófia számára balszerencsésen alakult ugyanis a lovaglás. Kiváló öttusázónk Christiano nyergében lovagolt a pályára, de sajnos Christiano alaposan megnehezítette a dolgát. A két szám utáni állás fordított sorrendjében szólították az öttusázókat, ezért Földházi Zsófia a 30. helyével már hetedikként sorra került. Christino nevű lova rögtön az első akadályt leverte, majd két szép ugrást követően a negyediknek a rúdját is lehúzta a hátsó lábával. Ez még nem lett volna baj, csakhogy a kilences akadály előtt a ló az utolsó pillanatban megtorpant, a magyar versenyző pedig előrebukva leesett. Ezért, illetve a rombolásért húsz pontot vontak le, az első két akadályverésért pedig hetet-hetet, így 34 hibaponttal ment végig, mivel a folytatásban már nem hibázott. Az időtúllépés még 44 pontjába került, így a lehetséges 300-ból csak 222-t szerzett, ami a 29. helyhez volt elég a lovaglásban. A kombinált szám előtt a 30. helyen állt. (694 pont).

A lovas pálya krónikájához tartozik, hogy nem tudott pontot érően végigmenni a pályán a címvédő litván Laura Asadauskaite, emiatt kiesett az érmekért zajló küzdelemből. Csakúgy, mint a Pekingben olimpiai bajnok, tavaly vb-aranyérmes német Lena Schöneborn.

A kombinált számban Kovács Saroltának nem sikerült előre lépnie. Sőt, visszacsúszott néhány pozíciót. Ennek oka leginkább az volt, hogy túl sok időt töltött a lőállásban. Talán egyedül a második lövészete sikerült tökéletesen. 13:17:09-es időeredménnyel a 24. helyen zárta a záró tusát. Földházi Zsófia viszont ebben a számban remekül teljesített. Gyors és eredményes volt a lőállásban és a futás is jól sikerült neki. Ennek is köszönhetően 10. lett a kombinált számban (12:46:02) és előre is lépett három pozíciót.

Összesítésben a mieink közül Kovács Sarolta a 17. helyen végzett (1287 pont), Földházi Zsófia pedig a 27. helyen zárt (1228 pont).

Az ausztrál Chloe Esposito (1372 pont) nyerte a Riói olimpia női öttusa versenyét. A francia Elodie Clouvel (1356 pont) lett a második és a kombinált számot az élről kezdő, de az utolsó lövészetet csúnyán elrontó lengyel Oktawia Nowacka (1349 pont) végzett a harmadik helyen.

Földházi Zsófia – ahogy tőle már megszokhattuk – sajátosan értékelt.

Annyira jó látni, hogy mosolyogsz. Pedig nem volt könnyű napod.

Hát, ha lehet idézni, akkor Bogit idézném: „amiért jöttem azt hazaviszem”. Akkora szeretetet kaptam, hogy azt nehéz lenne elmondani. Rengeteg barátom van az egész öttusán belül és az egész világon. Ez volt ugye az első olimpiám, és nagyon jó érzés, eszméletlen jó itt lenni. Egyszerűen nem akartak összejönni a számok. A lovagláson nem akartam elhinni, hogy ott is úgymond először estem le, de újra felálltam, végigcsináltam a pályát és igen, a legnagyobbak buktak el itt ezen a versenyen. Szó szerint azt mondta a litván „csaj”, hogy az olimpiai éremért itt futottak hátul. Persze, ez engem egyáltalán nem bíztat, én talán kisebbet buktam ebből a szempontból.

Hogy bírtad?

A lelkem mellett most úgy érzem, hogy a lábam is újra „összetört”, úgyhogy én biztos, hogy rehabilitációra fogok menni. Az számít, hogy óriási tapasztalattal gazdagodtam. Tényleg mindent megtettem, és nem mondom, de egy patakot újra töltöttem volna a könnyeimmel. Mert folyt a könnyem folyamatosan, és mindig – újra meg újra – mindenbe belekapaszkodtam. Sok mindent kell tanulnom. Ez az öttusa. Az egyik nap ilyen, a másik nap pedig olyan. Nagyon sok versenyem volt, világranglista harmadik vagyok. Remélem, hogy ebből az értékemből nem veszítettem. Szerintem igyekeztem tisztességesen helyt állni, de ennyit bírtam és nagyon köszönöm, hogy itt lehettem. Remélem, hogy ettől nem veszik el a remény és kibírom az újabb négy évet, hogy egyáltalán rá tudjam tenni a fogam. Az álom még nem valósult meg. Kergetni fogom és egyszer csak sarokba szorítom…

Forrás: pentathlon.hu