Éremesélyekkel utaznak a fiatalok Nagy-Britanniába


Alapos és nyugodt felkészülést követően vág a magyar válogatott az öttusázók szombaton kezdődő ifjúsági B (azaz 15-16 éveseknek kiírt) Európa-bajnokságának. Kállai Ákos utánpótlás-kapitány két érmet is remél a fiataloktól.

Míg a 15-16 éves gyerekek többsége az iskolai tanévkezdésre készülődik, a korosztály legjobb öttusázóinak most érkezett el az esztendő legfontosabb része, az ifjúsági B Európa-bajnokság Nagy-Britanniában.

„Nem is baj, hogy nyár végén rendezik a viadalt, hiszen erre gyakoroltak, ráadásul nem az indulási jogot jelentő válogatóversenyről esnek be a résztvevők, hanem volt idejük csiszolni, élesíteni a formát” – jegyezte meg Kállai Ákos utánpótlás-kapitány, aki ezúttal nem tart a csapattal. Helyette két edzőkollégája, Verrasztó Gabriella és Füri Csilla gardírozza a fiatalokat.

A többi korosztályos és a felnőttversennyel ellentétben ebben a kategóriában nem rendeznek egyéni selejtezőt, hanem az egész mezőny teljesíti a három tusából, az úszásból, valamint a lövészet és futás kombinációjából álló kihívást. Kállai fel is hívta rá a figyelmet, hogy gyakran jobb idők születnek a medencében, mint egy-két idősebb utánpótlás-korosztályban, hiszen sokszor úszásból érkező tinédzserek méretnek meg.

Ugyancsak a korosztály sajátossága, hogy az egyéni és a váltószámok között kulturális napot tartanak. A kínálat függvénye, mennyire igénylik a kikapcsolódást a fiatalok.

„Amikor kitettek minket Szófia belvárosában, és sok szerencsét kívántak, akkor nagyjából tizenhárom perc után visszasétáltunk a szállásra, és inkább pihentünk – hozott példát a korosztályos kapitány. – A mostani szervezők korrektek, hiszen alternatívákat kínáltak. Aki akar, annak lehetőséget biztosítanak edzésre, illetve csokoládégyárat látogatnak meg a fiúk-lányok. Mi az utóbbit választottuk.”

A nyalánkság mellett remélhetően a szereplés is megédesítheti az Eb-részvételt. Kállai két egyéni érmet remél, s úgy látja, a csapat dobogós szereplése is reális. A váltóban indulók névsorát az egyéniben mutatott teljesítmény alapján jelöli ki, de a stafétáknak is szép reményeik lehetnek.

IFJÚSÁGI B KOROSZTÁLYÚ (15-16 ÉVESEK) EURÓPA-BAJNOKSÁG, SOLIHULL (ANGLIA)

Magyar csapat

Fiúk: Bőhm Csaba, Horváth Barnabás, Soponyai Dávid, Tamás József.

Leányok: Gulyás Michelle (képünkön), Péter Rebeka, Sarcia Borbála, Szarka Luca, Turbucz Anna

Forrás: pentathlon.hu