Mind a négy lány – köztük Földházi Zsófia is – az Eb-döntőben folytathatja


A Minszkben zajló öttusa Európa-bajnokság csütörtöki napján a női egyéni verseny selejtezőjét rendezték meg. A magyar színeket Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara és Zs. Tóth Anna képviselte. Előbbi két sportoló az „A” csoportba, míg utóbbi két versenyzőnk a „B” csoportba került a kvalifikációban. Jó hír számunkra, hogy mind a négy magyar öttusázó magabiztosan teljesített és bejutott a fináléba.

Az „A” csoportban Kovács Sarolta semmit sem bízott a véletlenre, ugyanis vívásban második lett, méghozzá 14 győztes és 8 vesztes asszóval. Teljesítményéért 241 pontot kapott. Úszásban nem volt jobb világbajnokunknál, aki 2:11.21-es időeredményt ért el és szám megnyeréséért kapott 288 pontnak is köszönhetően két szám után az első helyen állt. Ennek megfelelően a kombinált számban már tartalékolni is tudott. 13:40.49 lett az ideje és 22. a helyezése (480 pont) ebben a tusában, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy végül 1009 megszerzett ponttal megnyerte az „A” csoportot és magabiztosan jutott be a fináléba.

A szintén ugyanebben a csoportban szereplő Földházi Zsófia számára nem sikerült túl jól a vívás. 10/12-es mutatóval a 12. helyen (205 pont) zárta ezt a számot. Úszásban sokat javított, hiszen negyedik lett a második tusában. 2:13.50-es időeredmény kellett a negyedik helyhez, amiért 283 pont járt. Két szám után Földházi Zsófia a tizenkettedik helyen állt.  A kombinált számban végül hetedik lett (13:14.34; 506 pont) és 994 ponttal zárta a selejtezőt. Ez az eredmény a csoport tizenkettedik helyét és sima döntőbe kerülést jelentett számára.

A „B” csoportban Zs. Tóth Anna nagyon magabiztosan kezdett és az első két számmal meg is alapozta a döntőbe kerülését. Úszásban 2:18.44 lett az ideje, ami a csoportban a hatodik helyet (274 pont) jelentette. Vívásban is az első tízben zárt. Tizenhárom győzelemmel és tíz vereséggel fejezte be ezt a számot, a csoport nyolcadik helyén, 226 ponttal. Két szám után a kilencedik helyről várta a kombinált számot. A záró tusában tizennegyedik lett a csoportban (13:37.25; 483 pont) és végül 983 ponttal a 15. helyen zárt és ő is bejutott a döntőbe.

Ugyanebben a csoportban Alekszejev Tamaráért is izgulhattunk. A világkupa-döntő friss győztese a medencében nem teljesített „kiugróan”, hiszen a 2:22.88-as időeredmény a tizennyolcadik helyre (265 pont) volt elég. Vívásban viszont javított. Zs. Tóth Annához hasonlóan tizenhárom győztes asszó és tíz vesztes állt a neve mellet, és a 8. hely az ő esetében is 226 pontot ért. Két szám után a középmezőnyben, a 12. helyen állt, így nyugodtan várhatta a kombinált számot. Magabiztosan és meggyőzően, 13:23.10 alatt teljesítve a tizedik lett (497 pont) a kombinált számban és 988 megszerzett ponttal a 12. helyen jutott a csoportból a fináléba.

Pénteken a férfi egyéni selejtezőt rendezik (Demeter Gergely, Demeter Bence, Marosi Ádám, Kasza Róbert), majd a döntőkkel folytatódik a program Minszkben. A jövő hétfői vegyes váltóban Kovács Sarolta és Kasza Róbert száll harcba az éremszerzésért.

Részletes eredmények ITT!

Forrás: pentathlon.hu