Földházi Zsófia csapat-ezüsttel gazdagodott


A Minszkben zajló öttusa Európa-bajnokság szombati napján a női egyéni verseny döntőjét rendezték meg. A magyar színeket Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara és Zs. Tóth Anna képviselte, ugyanis mind a négyen magabiztosan kvalifikálták magukat még csütörtökön a fináléba.

A rendkívül erős mezőnyben a teljesen kiegyensúlyozottan teljesítő Kovács Sarolta szerepelt a legjobban. A Volán Fehérvár egyéni világbajnoka már a medencében jelezte, hogy komoly szándékkal érkezett Minszkbe, ugyanis 2:09.12-es időeredménnyel második lett az első tusában, amiért 292 pontot kapott. A vívást húsz győztes asszóval és 15 vereséggel fejezte be, ami a tizedik helyre (221 pont) volt elég a mezőnyben. A lovaspályát nem sikerült hibátlanul teljesítenie, de a 293 pontnak és a 13. helyezésének köszönhetően három szám után a nagyon előkelő negyedik helyen állt a döntőben. A záró tusa, a kombinált szám is jól sikerült számára. Ledolgozva hátrányát, két helyet előrelépett és végül – hatalmas mosollyal az arcán – másodikként érkezett a célba. A kombinált számban egyébként a kilencedik időeredmény lett az övé, de ez egyáltalán nem fontos, hiszen a lényeg, hogy magyar ezüstéremnek örülhettünk a kontinensviadalon. Kovács Sarolta 1336 ponttal zárt és a fehérorosz Anastasija Prokopenkó (1350 pont) mögött állhatott fel a dobogó második fokára. A bronzérmet a török Ilke Ozyuksel (1333 pont) nyakába akasztották.

A mieink közül Földházi Zsófia 13., Alekszejev Tamara 15., míg Zs. Tóth Anna 23. helyen zárt az Európa-bajnokságon. Mindez pedig azt jelentette, hogy a Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia alkotta magyar csapat ezüstérmet szerzett (3909 pont). A csapatversenyt az olaszok nyerték (3963 pont), míg a fehéroroszok lettek a bronzérmesek (3891 pont).

A nagy visszatérő, Földházi Zsófia is kimondottan jól kezdett, ugyanis 2:11.79-es időeredménnyel harmadik lett úszásban (287 pont). Sajnos a vívás és a lovaglás nem sikerült túl jól számára. Előbbi tusában 16/19-es mutatója a 24. helyet jelentette, ami mindössze 196 pontot jelentett ebben a számban. A lovas pályán is voltak hibái, így végül 24. lett és 281 ponttal zárta a harmadik számot. Mindez azt jelentette, hogy a 19. helyről vághatott neki a kombinált számnak. A záró tusában aztán nagyot küzdött és hat pozíciót javítva (12:54.71; 11. hely; 526 pont) a 13. helyen ért célba. A nap folyamán összesen 1290 pontot gyűjtött.

A néhány hete lezajlott világkupa-döntő győztese, Alekszejev Tamara 15. lett az Európa-bajnokságon. A medencében elért 2:19.60-as időeredmény ugyan „csak” a huszonkettedik helyre volt elég (271 pont), de vívásban – Kovács Saroltához hasonlóan – 20/15-ös mutatóval zárt és 223 pontjával a kilencedik lett ebben a számban. Lovaglásban sajnos több hibát is vétett, így végül 23. lett (282 pont), de még így is a 11. helyről vághatott neki a kombinált számnak. A záró tusában visszacsúszott néhány helyet, de teljesítménye így is dicséretes. Kombinált szám: 17. hely; 13:13.45; 507 pont. Összpontszáma 1283 lett a kontinensviadalon.

Zs. Tóth Anna is kitett magáért. Folyamatosan javult a nap folyamán. Olyannyira, hogy lovaglásban hibátlan teljesítményt nyújtott, 300 pontot kapott és ötödikként zárt. Még korábban, úszásban huszadik lett, méghozzá 2:19.31-es idővel, 272 pontért. Vívásban 17 győzelem mellett 18 vereség állt a neve mellett, ami ebben a számban a 19. helyre (203 pont) volt elég. Három szám után közvetlenül Alekszejev Tamara mögött, a 12. helyen állt. A kombinált számban még nem igazán tudta felvenni a versenyt a jó futókkal, de azt mindenképpen ki kell emelni, hogy kiválóan lőtt, hiszen csupán egy hibával oldotta meg ezt a feladatot. Ebben a számban végül 30. helyen zárt (13:40.78; 480 pont), az Európa-bajnokságon pedig 23. lett (1255 pont).

„Nagyon elégedett vagyok a lányokkal és nem csak azért, mert egyéniben és csapatban is sikerült számukra az éremszerzés. Hanem azért, mert a teljesítményük dicséretes volt. Mindegyikük hatalmas elvárásokkal érkezett ide Minszkbe. Kovács Sarolta azért, mert egyéni világbajnokként bizonyítani akart, Alekszejev Tamara nem régen megnyerte a világkupa-döntőt, így itt is szeretett volna jól szerepelni. Földházi Zsófinak az olimpia óta gyakorlatilag ez volt az első komoly versenye és ő is bizonyítani akart, mint ahogy a fiatal Zs. Tóth Anna is, aki így tudja jelezni, hogy ott van már a közvetlen élmezőny közelében. Szóval, volt teher a lányokon, de megbirkóztak a feladattal. Saci a vívás közepétől „indult be” igazán, de a kombinált szám végére akkora előnye volt, hogy nem kellett izgulnunk az ezüstérem miatt. Földházi Zsófi újra jól úszik és a vívása és a lovaglása is teljesen rendben volt. A kombinált számban pedig sokat tudott előre lépni és remélem már csak minimálisan, vagy egyáltalán nem hátráltatják a korábbi sérülései. Hatalmas gratulációt érdemel és ezt el is mondtam neki a verseny végén. Talán Alekszejev Tamara egy kicsit görcsösebb volt a kelleténél, az ő napjában szerintem maradt bőven. De ha így dolgozik, ha ennyire elszánt, akkor biztos vagyok abban, hogy a világbajnokságon sikeres lesz. A fiatal Zs. Tóth Anna pedig egy parádés lovaglással jelezte a mezőnynek, hogy megérkezett. Bár a mezőny még „elfut” mellette a kombinált számban, de a lövészete tökéletes volt, jól koncentrált és büszke lehet az egész napi teljesítményére. Mint ahogy én is büszke vagyok a lányokra.” – értékelt a helyszínen Kállai Ákos a nők szövetségi kapitánya.

Vasárnap a férfi egyéni döntőre kerül sor Minszkben. A magyar színeket Demeter Gergely, Demeter Bence, Marosi Ádám és Kasza Róbert képviseli majd. A hétfői vegyesváltóban Kovács Sarolta és Kasza Róbert száll harcba az éremszerzésért.

Részletes eredmények ITT!

Forrás: pentathlon.hu