Földházi Zsófia is magabiztosan jutott be a döntőbe


A Kairóban zajló felnőtt öttusa világbajnokság pénteki napján a nők selejtezőjét és a férfiak döntős vívását rendezték. A női kvalifikáció tulajdonképpen remekül sikerült magyar szempontból, hiszen a négy magyar indulóból hárman magabiztos teljesítményt nyújtva bekerültek a fináléba.

Kovács Saroltáért, Földházi Zsófiáért és Alekszejev Tamaráért szoríthatunk majd vasárnap is. Sajnos, Zs. Tóth Annának nem sikerült a továbbjutás pedig az első két szám után még ő is továbbjutó helyen állt.

A világbajnoki cím védője, Kovács Sarolta 2:11.36-os időeredményt ért el a medencében, ami a csoportban a második helyet és 288 pontot jelentett számára. Ugyanebben a csoportban szerepelt Földházi Zsófia is, aki szintén kiválóan úszott. Az ő időeredménye 2:12.91 lett, ami a harmadik helyre volt elég és 285 pont járt érte. Mindkét magyar lány ugyanúgy vívott. 17 győzelem mellett 13 vereséget szenvedtek és mindketten 222 pontot „vívtak össze”. Mindez azt jelentette, hogy két szám után Kovács Sarolta a hatodik (510 pont), míg Földházi Zsófia a hetedik (508 pont) helyen állt a B-csoportban.  Az A-csoportban is hasonló volt a helyzet két szám után, legalábbis magyar szempontból. Az úszásban 15. helyen végző (2:20.17; 270 pont), vívásban viszont parádésan szereplő és végül negyedik helyen záró (18/11; 229 pont)  Alekszejev Tamara 499 pontot gyűjtve a hetedik helyen állt, míg a medencében 13. (2:18.42; 274 pont), vívásban pedig nyolcadik (17/12; 222 pont) Zs. Tóth Anna a nyolcadik helyről várta a kombinált számot.

A záró tusában Zs. Tóth Anna nem tudta megtartani pozícióját és végül le kellett mondania a finálés szereplésről. Kovács Sarolta, Földházi Zsófia és Alekszejev Tamara viszont nagyon magabiztosan, meggyőzően és problémamentesen oldotta meg a feladatot és ők hárman ott lesznek a vasárnapi döntőben.

„A továbbjutó lányok esetében azt mondom, hogy egy pillanatig sem volt kétséges, hogy továbbjutnak-e. Jól mozogtak, kellőképpen higgadtak voltak, jól koncentráltak és olyan teljesítményt nyújtottak, ami egyértelműen elég volt a vasárnapi döntőhöz. Anna helyzete annyiban volt más, hogy két szám után még nagyon jól állt, de sajnos a futás nem sikerült jól neki. A nehéz talaj még a jó futók dolgát is megnehezítette, így gyakorlatilag csoda kellett volna Annától ebben a számban. A futásával nem vagyok elégedett és a jövőre nézve fontos irány számunkra, hogy ezen a területen radikális változásokat érjünk el nála, mert ez kell ahhoz, hogy előreléphessen. A döntő más lesz, de optimistán várjuk a holnapi vívást és a vasárnapi folytatást, mert a lányok fizikailag nagyon jó állapotban vannak, pszichésen pedig komolyan összedolgozunk majd a siker érdekében.” – nyilatkozta a helyszínen Kállai Ákos a női válogatott szövetségi kapitánya.

Jól sikerült a férfi döntő első tusája, a vívás is a fináléba jutó két rutinos magyar öttusázónak. Olyannyira, hogy Kasza Róbert a harmadik helyen áll az első szám után, miután 24 győztes és mindössze 11 vesztes asszót vívott és 244 pontot gyűjtött. Marosi Ádámnak ennyire nem sikerült jól a vívás, de ismerve az olimpiai bronzérmes mentalitását, biztosan tudja, hogy milyen út vezet a dobogóig a világbajnokságon számára, miután a 17. helyen fejezte be a vívást. (17/18, 202 pont). A férfiak döntője holnap folytatódik az úszással, a bónusz vívással, a lovaglással és a kombinált számmal. A női döntőben pedig a vívást rendezik szombaton.

Részletes eredmények ITT!

Forrás: pentathlon.hu