Gulyás Michelle nyerte meg az U19-es OB-t


A fiú és a leány öttusázók U19-es mezőnye is Tatabányán gyűlt össze, hogy megküzdjön többek között az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyeken való részvételért. Mindkét nem versenye az úszással kezdődött Tatabányán, majd a tatai edzőtáborban folytatódott.

A hagyományoknak megfelelően idén is Mizsér Jenő-emlékversenyként hirdették meg az öttusázók U19-es országos bajnokságát. Az azonban már nem szokványos, hogy ilyen korán rendezzék meg az ob-t, melynek idén Tatabánya (úszás) és Tata (vívás, kombinációs verseny) adott otthont.

„Sajnos, azt kell mondjam, hogy a megbetegedések, a sérülések nem kíméltek minket, a lányok versenyén harminchárman, a fiúknál huszonhatan tudtak csak rajthoz állni. Elvileg még mindenkinek alapoznia kéne, de a nemzetközi szövetség által megadott versenyidőpontok miatt csak most tudtuk megrendezni az ob-t. Főleg annak tudatában érdekes a versenynaptár, hogy a legfontosabb idei viadal, az ifjúsági olimpia csak októberben lesz. Több kollégával is beszéltem erről, mindenki azt mondja, hogy a gyerekek jönnek ki belőle a legrosszabbul, mert nagyon hosszú szezonjuk lesz.”

Az utánpótlás-kapitány szerint mindezek ellenére színvonalas versenyt sikerült rendezni, mely mind a lányoknál, mind pedig a fiúknál kiélezett, izgalmas hajrát hozott.

„Nagyon fiatal mezőny gyűlt össze idén. A tavalyi év után nemzetközileg is meghatározó generáció lépett ki a korosztályból. Ennek ellenére az idei megmérettetésre sem lehetett panasz.”

A fiúk versenyét Katona Bálint nyerte, aki remek lövészetének köszönhetően húzta be a győzelmet, mögötte az utolsó nyolcszáz méteren óriásit versenyző Böhm Csaba és Tamás József érkezett, végül hajszállal előbbi lett a második. A legjobb KSI-s versenyző Gyurka Márk Manó volt, aki a 6. helyen végzett.

A lányok aranyérmét Gulyás Michelle vitte el, aki csapat-ezüsttel is gazdagodott (csapattagok: Bánki Adél és Kállai-Simóka Nóra). Az egyéniben a második helyen Szarka Luca, a harmadikon pedig Turbucz Anna végzett.

Az idei év fő versenye természetesen az ifjúsági olimpia, azt azonban nem könnyű megjósolni, hány magyar öttusázó indulhat Buenos Airesben; eddig Gulyás Michelle révén egy kvótát sikerült szereznünk, a fontosabb kvalifikációs versenyeket idén rendezik. 

Az öttusázók következő nagyobb erőpróbája a junior-ob lesz márciusban, melyet Székesfehérváron rendeznek meg.

A részletes eredmények ITT olvashatók!

Forrás: MÖSZ