Öttusa ob: A KSI férfi csapata arany-, a női ezüstérmet szerzett, egyéniben Bereczki ezüst-, Kasza és Gulyás bronzérmes lett


Egyéniben Kardos Bence győzött, ezzel megvédte címét szombaton a férfiak versenyében az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI „A” csapata lett az aranyérmes.

A koronavírus-járvány miatt március közepéről elhalasztott bajnokságnak a Ludovika Aréna, illetve a Ludovika Egyetemi Sportközpont és a Nemzeti Lovarda adott otthont. A szombati férfiversenyen 24-en indultak, többen sérülés és betegség miatt hiányoztak, közülük Demeter Bence és Szép Balázs koronavírus-fertőzés utáni lábadozás miatt nem állt rajthoz.

A nyitó számot, a vívást Kasza Róbert nyerte remek eredménnyel, húsz győzelme mellé csupán három vereség került a jegyzőkönyvbe. Őt követte tíz évvel fiatalabb klubtársa, Bereczki Richárd (18/5). Jól vívott, és a képzeletbeli dobogóra állhatott ebben a számban a válogatott másik rutinos tagja, Marosi Ádám (16/7) is.  

Az úszásban a tavalyi bajnok, a 22 éves Kardos volt a leggyorsabb – 1:57.94 perc alatt teljesítette a 200 métert -, mögötte Kasza és Marosi zárt. A lovaglásban Kasza, Marosi és Kardos lova is egy-egy akadályt vert, így mindhárman 293 ponttal jöttek le a pályáról. Hibátlanul lovagolt viszont – többek között – Bereczki Richárd, aki összetettben feljött a második helyre, és a záró, lövészetből és futásból álló kombinált számnak 17 másodperccel a vezető Kasza Róbert mögött vágott neki. Marosi 35 másodperccel követte Kaszát, míg Kardos 37 másodperc hátránnyal, a negyedik helyről rajtolt.

„Nagyon izgalmas verseny várható a végén, Kasza, Bereczki, Marosi és Kardos is esélyes a győzelemre” – vélekedett Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya a zárószám előtt, majd kiemelte Kasza kiváló teljesítményét a kulcsszámnak számító vívásban. Véleménye szerint Bereczki is helytállt a páston, Marosi versenyben maradt, míg Kardos tőle elfogadhatót nyújtott.

„Számomra a legörvendetesebb az, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb és legrangosabb mezőnye gyűlt össze a bajnokságon, és ha sérülés vagy betegség nem szólt volna közbe, harmincnál is több öttusázó, vagyis lovasképesítéssel rendelkező versenyző indult volna” – tette hozzá a kapitány.

A lézerlövészetes futást a fiatal Gáll András nagy fölénnyel nyerte meg, Kardos Bencének a számban elért második helye azt jelentette, hogy összetettben első lett, és megvédte bajnoki címét.


  
Nu Skin öttusa ob, férfiak:

egyéni:

1. Kardos Bence (Trion SC) 1510 pont
2. Bereczki Richárd (KSI) 1496
3. Kasza Róbert (KSI) 1478

csapat:

1. KSI A  (Bereczki Richárd, Kasza Róbert, Regős  Gergely) 4434
2. BHSE A (Marosi Ádám, Klis Krisztián, Villamayor Sergio) 4336
3. BHSE B (Bruckmann Gergő, Viczián Bence, Szabó Illés) 4124

Részletes eredmények (férfiak): EGYÉNI és CSAPAT

A KSI női csapata ezüst-, Gulyás Michelle bronzérmet szerzett 

A nyitószámban, a vívásban a KSI fiatalja, László Beáta és a világbajnok Kovács Sarolta neve mellé is 27 győzelem, 11 vereség és 250 pont került, a válogatott másik alapembere, a tavalyi bajnok Alekszejev Tamara csupán egy győzelemmel maradt el tőlük. Az úszásban két fiatal, Gulyás Michelle és Papolczi Emília azonos idővel 2:08.28 perccel ért célba a 200 méteres táv végén, míg a harmadik ebben a számban a lábsérülés és -műtét miatti hosszú kihagyás után visszatért világbajnok Földházi Zsófia lett 2:10.68-cal. A több hibátlan teljesítményt és jó produkciót hozó lovaglás után Kovács Sarolta vezetett összetettben, tíz másodperccel László Beáta előtt vágott neki a lövészetből és futásból álló kombinált számnak. Alekszejev 26, Földházi pedig 48 másodperces hátránnyal várta a startot. A zárótusa Guzi Blankának sikerült a legjobban, 12:12.22 perc alatt teljesítette a 3200 métert, de Alekszejev ötödik ideje – 12:33.88 p – elég volt ahhoz, hogy megvédje bajnoki címét,  2014 és 2019 után harmadszor is a dobogó tetejére állhasson.

„Végre versenyezhettek a lányok, nagy szükségük volt már a versenyhelyzetre” – fogalmazta meg tömören a bajnokság legnagyobb pozitívumát az MTI-nek Kállai Ákos, a nők szövetségi kapitánya.

„Bár mindenki edz már, a pandémiás időszak miatt más-más felkészülés után érkeztek a versenyre a lányok, ezért az eredmények nem feltétlenül tükrözik a tényleges erőviszonyokat” – mondta, majd hozzátette, kapitányként elsősorban arra volt kíváncsi, milyen állapotban vannak, illetve hogyan tudnak küzdeni a versenyzők. Véleménye szerint a kulcsszámnak számító vívásban Kovács és Alekszejev jól teljesített, de hazai mezőnyben még többre képesek. Örömtelinek nevezte egy-két fiatal „meglepően jó vívását”. A kapitány szerint a világbajnok csapat tagjai közül jelenleg Alekszejev van a legjobb fizikai állapotban, Kovács Sarolta sokat fogyott, ami jó alap a folytatáshoz, Földházin pedig még érződik, hogy sokat kihagyott, és későn kezdte a felkészülést.
 
Eredmények, Nu Skin országos bajnokság, nők:

egyéni:

1. Alekszejev Tamara (Alba Öttusa SE) 1352 pont
2. Kovács Sarolta (Volán Fehérvár) 1341
3. Gulyás Michelle (KSI) 1329  
 
csapat:

1. UTE (Földházi Zsófia, Kovács Eszter, Tóth Dorka Sára) 3912 pont
2. KSI (Gulyás Michelle, Breitner Hanna, Boros Alexandra) 3889
3. Volán Fehérvár (Kovács Sarolta, Csizmazia Rita, Szűcs Dóra) 3662

Részletes eredmények (nők): EGYÉNI és CSAPAT

Infó: MTI