Nagyvázsonyi lovastáborral kezdődik az öttusa szezon


Tulajdonképpen még éppen, hogy véget ért a 2016-os öttusa szezon már el is kezdődött a 2017-es. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen az öttusa sportban – talán kijelenthető – hagyományosan egy lovas táborral kezdődik a szezon. Ez ezúttal sincs másképp, hiszen a szövetségi kapitány, Pálvölgyi Miklós, a szakmai stáb, valamint a Magyar Öttusa Szövetség meghívására kedd óta keményen készülnek legjobbjaink a következő szezonra.

A helyszín ugyanúgy, mint tavaly Nagyvázsony, amely a 77-es főút mellett helyezkedik el, a róla elnevezett medence közepén. Északon a 600 méterre magasodó Kab-hegy, délen a Balaton-felvidék dombjai határolják. A falut keresztül szeli a Vázsonyi-séd. Nagyvázsonyban nagyon fontos szerepet játszik a sport. A faluban van lovas, tenisz és labdarúgó klub. A község híres volt a lovas napjairól is, amelyet régen minden évben megrendeztek.

Nos, az a falu, ahol ilyen hagyománya van a lovas sportoknak és rendezvényeknek, természetesen örömmel fogadja legjobb öttusázóinkat is. Egyszerre tizenkét ló áll a csapat rendelkezésére, így nagyon impozáns látvány, amikor kilovagolnak a sportolók az edzésekre. A délelőtti programban általában tereplovaglás szerepel, majd az ebéd utáni csendes pihenőt követően is van lehetősége a versenyzőknek lovagolni. A tábor kedden kezdődött és az első „fázis” szombatig tart, majd következik a második szakasz, amelynek kezdése szombaton lesz és a szerdai napon fejeződik majd be a tábor. A „turnusváltásnak” is köszönhetően, bár 12 ló áll rendelkezésre, 18-20 versenyző kezdheti meg a felkészülést a nagyvázsonyi táborban. Vannak, akik kapnak némi kimenőt is, ugyanis például Tibolya Péter vizsga kötelezettsége miatt, Földházi Zsófia tanulmányai miatt hagy ki egy-egy napot, de Kasza Róbert is kapott pihenőnapot, pihenőnapokat, így találkozhat és feltöltődhet kisgyermekével.

„Szívélyesen fogadnak minket és kiváló körülmények között készülhetünk. Ennél tulajdonképpen nem is kellene több, de ki kell még emelnem, hogy a lovak is ideális körülmények között és a közelünkben vannak, mint ahogy az is nagyon fontos, hogy egyedül vagyunk, így nem kell alkalmazkodnunk senkihez és mi sem zavarunk senkit. Szóval minden tökéletes arra, hogy a hagyományos, szezonnyitó lovas tábor megfelelően sikerüljön. Ez egy felvezető tábor a szezonra, ahol lazábban, könnyedebben, egységesebben készülhetünk a versenyzőkkel és a szakmai stábbal. Mindig remekül érezzük magunkat, így csapatépítő jellege is van, és persze a kikapcsolódásra is fontos hangsúlyt fektetünk. Általában tizenketten vagyunk, de 18-20 versenyző tud a váltások miatt részt venni a táborban. A juniorok és a felnőttek is egy pici pihenő után érkeztek, így jó lehetőség ez számukra ráhangolódni a szezonra.” – adott helyzetjelentést a táborból Pálvölgyi Miklós.

A szövetségi kapitány a programmal kapcsolatban elmondta: „délelőtt a terepen lovagolnak a sportolók, ami kemény munka. Jól esik utána az ebéd és a pihenés. Itt megjegyezném, hogy kiválóan főznek itt Nagyvázsonyban… A pihenés után a helyi iskola tornatermében van lehetőségünk focizni, ami szintén remek program. Délután pedig szintén a lovaglás kerül fókuszba. Fárasztóak a napok, de mindannyian tudjuk, hogy fontos mindez a felkészülésünk szempontjából. Az időjárás is kegyes, mert bár áztunk már meg rendesen, de a tervezett munka a megfelelő ütemben zajlik. – mondta Pálvölgyi Miklós.

Forrás: pentathlon.hu