Földházi és Regős jutott döntőbe


A magyar indulók közül Földházi Zsófia és Regős Gergely is bejutott a mexikói felnőtt öttusa világbajnokság döntőjébe. Másik KSI-s férfi indulónknak, Bereczki Richárdnak ezúttal nem a tervek szerint sikerült a selejtező, így sajnos ő befejezte vb-szereplését.

Női selejtező

A nők selejtező napján a négy magyar versenyző közül három, Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia és Kovács Sarolta kvalifikálta magát a  mexikói felnőtt öttusa vb női döntőjébe. Réti Kamillának sajnos ezúttal nem sikerült.

Kovács Sarolta 19/14 mutatóval zárta a vívást, ami 222 pontot és a csoportjában a 9. helyet jelentette számára. Úszásban remekelt, 2:11.35 idővel ugyanis megnyerte ezt a számot. Réti Kamilla 13 győztes és 20 vesztes asszóval fejezte be a vívást, ez az eredmény a 25. helyre volt elég, úszás ideje pedig 2:33.33 volt.

Kovács a 7., Réti a 30. helyről rajtolt az “A” csoport laser run számában. Saci végül 13:59.70 idővel, kényelmes kombival jutott a finalisták közé. Bár Kamillának négy helyet sikerült előrébb lépnie, a döntőbe jutásra ez még nem volt elég.

A “B” csoportban Alekszejev Tamara 2:21.07 időeredménnyel 14. helyen végzett úszásban, a második számban, a vívásban pedig 20/11-el a harmadik legjobbként zárt. Földházi Zsófia 2:13.23-el ötödik lett a medencében, majd a vívást  19/12-vel szintén az 5. helyen fejezte be a csoportjában. Így Zsófi első helyről, míg Tamara 6. helyről várhatta a kombinált számot, ahol mindketten könnyedén továbbjutottak.

“A három lány könnyűszerrel kvalifikálta magát a döntőbe. Mindhárman rendkívül taktikusan versenyeztek. – nyilatkozta Kállai Ákos, női szövetségi kapitány. –  Kami érzésem szerint az Európa-bajnokságon mutatott jó eredményét szerette volna megismételni, illetve görcsösen bizonyítani ezen a versenyen is. Tudjuk, hogy több van benne, de sajnos ma ezt nem tudta megmutatni.”

A kapitány beszámolója szerint a mezőnyből többen kiestek az extrém napsütésnek, a nem megszokott klímának, vagy épp betegségeknek köszönhetően. Szerencsére a mieink ezeken a nehézségeken már a verseny előtt átestek.

Férfi selejtező

Bereczki Richárd, Regős Gergely, Demeter Bence és Fröhlich Tamás képviselték hazánkat a mexikói világbajnokság férfi kvalifikációs napján.

A “B” csoport egyik magyar versenyzője, Bereczki Richárd úszásban 2:07.07 eredményt ért el, ami a 11. helyre volt elég ebben a számban. Fröhlich Tamás ugyanitt 2:08.10-el 15. helyen végzett.

Vívásban Bereczki a középmezőnyben zárt 15/12, Fröhlich 25. helyen  9/18 mutatóval. Ricsi a 9., Tamás a 23. helyről kezdte a kombinált számot. Míg Fröhlichnek remek futással és lövészettel sikerült néhány hellyel előrébb kerülni és tizennyolcadikként futott be, addig Bereczki  jóval hátrébb került kezdeti pozíciójától és a 16. helyen ért célba. Sajnos ezzel a végeredménnyel nem sikerült a döntőbe jutás.

A “C” csoportban Demeter Bence 2:01.12 úszással kezdett, ami a negyedik helyet jelentette számára, Regős  Gergely pedig 16. lett  2:07.97 idővel. A vívópáston Regős rendkívül jól kezdett és végig kiegyensúlyozottan teljesített, így csoportjában 19/8 mutatóval a 2. helyen végzett. Demeter Bence kis bizonytalanság után tizedikként zárta a számot 16 győztes és 11 vesztes asszóval. A kombinált szám rajtjához az 5. (Regős) és 6. (Demeter) rajtszámmal állhattak.

Bár a laser run utolsó körét már a 9. és 10. helyről kezdték, végül 7. és 10. helyen értek célba, amivel mindketten biztos bejutást szereztek a világbajnokság  fináléjába.

“Fiatal csapattal indultunk ennek a vb-nek- kezdte értékelését Martinek János, szövetségi kapitány – a tisztességes helytállás volt az elsődleges elvárás. Fröhlichnek még sokat kell tapasztalnia; ez volt élete első felnőtt világbajnoki szereplése. Bereczki nagyon jól vívott, de a kombinált számban őszintén szólva sokkal többet vártam tőle, ennél jóval többre képes. Bence a víváson hullámzóan teljesített, de ez is elég volt ahhoz, hogy az élmezőnyben maradhasson és onnan rajtoljon a futás-lövészet számban. Gergő vívásával nagyon elégedett vagyok, végig bravúrosan vívott. Az utolsó számban viszont mindkét fiú nagyon elfáradt, biztos vagyok benne, hogy nem esett jól nekik az utolsó kör, de megérte”.

Részletes eredmények ITT:

Forrás: pentathlon.hu